12 Mart 2014 Çarşamba

Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi - Ayfer Tunç

BİR DELİLER EVİNİN YALAN YANLIŞ ANLATILAN KISA TARİHİ
AYFER TUNÇ
Can Yayınları
Kasım 2012, 6. Baskı
(Orijinal İlk Basım 2009)
515 Sayfa

MRW:
   Yine beni kendine hayran bırakan bir Ayfer Tunç romanı. Ayfer Hanım’ın kalemi gerçekten çok sağlam. Bu kadar karakteri (tarihsel isim ve 'ünlü'ler hariç 306 karakter ) birbirine ustalıkla bağlamak öyle her yiğidin harcı değil, hem de böylesi yumuşak geçişlerle.. kesinlikle alkışlanası bir zeka ürünü.

   Kitabın konusu Karadeniz'deki bir Ruh Sağlığı Hastanesi'nde çalışanların ve hastaların çevresinde büyüyüp genişliyor ve tahmin edemeyeceğiniz boyutlara ulaşıyor. 300 den farklı karakterin hayatı bir noktada birbirleriyle kesişiyor ve ortaya nefis bir roman çıkıyor. Mesela 20. sayfada okuduğunuz atıyorum Barış’ın çocukluk arkadaşıyla yaşadığı bir kavgayı okuyoruz, 145. sayfada birden geriye dönüp o kavganın ne sebeple çıktığını öğreniyoruz. Üstünden 100 sayfa ve en az 50 değişik karakterin hikayesini okuyoruz bu kez 250. sayfada o kavgayı ayıran öğretmenin nasıl okuldan atıldığını okuyoruz. (bu örneği ben uydurdum). Demek istediğim genelde hikayeler çıkış noktasına geri dönüyor ve bir sebebe ya da sonuca bağlanıyor ki bu da romanı gerçekten çok eğlenceli yapıyor. Tabi bu açılardan da alışık olduğumuz giriş, gelişme, sonuçlu, belli bir olay örgüsünün anlatıldığı romanlardan çok çok farklı tamamen özgün bir tarzı olduğunu kanıtlıyor. 

   Çok fazla karakter sayısı olan bu romanı okurken başta kişilerin isimleri hafızayı zorluyor ama korkmayın hemen alışıyorsunuz. Ayrıca Ayfer Tunç bu karmaşıklığı gidermek için kitabın sonunda A dan Z ye isimleri alfabetik olarak yazıp kim olduklarını ve alakalı konunun hangi sayfada geçtiğini kısa kısa yazmış. 

   Aslında fazla söze gerek yok, bitmesini hiç istemediğim bu roman koşa koşa başka bir Ayfer Tunç kitabı daha alamama sebep oldu. bir dahaki sefere “ Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek” kitabının yorumunda görüşmek üzere :)

Kitabın Tanıtımından:
   Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi, inanılmaz bir hızda seyreden, durmadan kendini çoğaltarak gelişen bir roman. Mekân ve zaman sınırı tanımayan, bir ucu 19. yüzyılda, bir ucu günümüzde, yazınsal bir Türkiye panoraması. Şaşırtıcı bir öykünün bittiğinin sanıldığı yerde, okuru olmadık bir öyküyle yeniden afallatan bir “insan manzaraları” kitabı.

   Bir Mâniniz Yoksa Annemler Size Gelecek adlı kült kitabın yazarı Ayfer Tunç, bu kez, Karadeniz’in küçük bir kentinde denize sırtını dönmüş bir akıl hastanesinden yola çıkarak, akıllara durgunluk veren kişilerin yaşam zincirlerinden müthiş eğlenceli bir roman örüyor. Yalan Yanlış, yaklaşık yüz yıllık bir kesitte, siyasal ve toplumsal dönüm noktalarının insanların yaşamlarında bıraktığı izleri sürüyor.

   Yalan Yanlış’ı soluk soluğa okurken, Türkiye’nin bütün hallerini yaşayacak, belki de insanlığın ortak hikâyesiyle yüz yüze geleceksiniz.

12 Mart 2014 tarihinde "Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi"ni en uygun fiyatla satan kitap satış siteleri:
Arkadaş 21,05 TL
KitapPazarYeri 21,35 TL
KitapAdresi 21,35 TL
KitapZen 21,35 TL
KitapYurdu 21,47 TL
İdefix 21,96 TL


Ayfer Tunç Hakkında: Ayfer Tunç 1964’te Adapazarı’nda doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler fakültesi’ni bitirdi. Üniversite yıllarında çeşitli edebiyat ve kültür dergilerinde yazılar yazmaya başladı. 1989 yılında Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Yunus Nadi öykü Armağanı’na katıldı, Saklı adlı yapıtıyla birincilik ödülünü aldı. 1999-2004 arasında Yapı Kredi Yayınları’nda yayın yönetmeni olarak görev yaptı. 2001 yılında yayınlanan ve okurdan büyük ilgi gören Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek-70’li Yıllarda Hayatımız adlı yapıtı, 2003 yılında yedi Balkan ülkesinin katılımıyla düzenlenen Uluslar arası Balkanika Ödülü’nü kazandı ve altı balkan diline çevrilmesine karar verildi. Aynı kitap Suriye ve Lübnan’da Arapça olarak yayınlandı. Tunç’un 2003 yılında Sait Faik’in öykülerinden hareketle yazdığı Havada Bulut adlı senaryosu filme çekildi ve TRT’de gösterildi.

Ayfer Tunç’un yayımlanmış kitapları:
Saklı (öykü) 1989
Kapak Kızı (roman) 1992
İkiyüzlü Cinsellik (araştırma) 1994
Mağara Arkadaşları (öykü) 1996
Aziz Bey Hadisesi (öykü) 2000
Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek (yaşantı) 2001
Taş-Kağıt-Makas (öykü) 2003
Evvelotel (öykü) 2006
Ömür Diyorlar Buna (yaşantı) 2007
Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi (roman) 2009
Yeşil Peri Gecesi (roman) 2010
Suzan Defter (roman) 2011
Memleket Hikayeleri 2012
Dünya Ağrısı  2014

5 yorum:

  1. Geçenlerde bir kitabını almak istediğim yazarın sadece adını duyduğum için kitabı almaktan vazgeçmiştim,yorum bekliyordum.çok iyi oldu.yorum için teşekkürler,değerlendireceğim.

    YanıtlaSil
  2. benimde sonraki kitabım aynı ve ben de bu kitabı çoook severek okumuş ve bütün kitaplarını okumak istemiştim...

    YanıtlaSil
  3. Severek okuduğum Ayfer Tunç kitaplarındandı, kitabın örgüsüne hayran kalmıştım...Kitabı 'kreps çemberi'ne benzetmiştim ben :))

    YanıtlaSil
  4. Ayfer Tunç'u ben de çok severim.Hele bu kitabını bayıla bayıla okumuştum.

    YanıtlaSil
  5. Ayfer Tunç'u Yeşil Peri Gecesi ile tanıdım ve kalemine zekasına hayran kaldım. Suzan Defter de şaşırtan ve okuması çok keyifli bi kitaptı. Şu an Dünya Ağrısı'nı okuyorum. Okunacaklar listemde idi yorumladığınız kitabı. Tavsiyeniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...