19 Aralık 2014 Cuma

Hulki Bey ve Arkadaşları - Yiğit Okur

HULKİ BEY VE ARKADAŞLARI
YİĞİT OKUR
Can Yayınları
2008, 8. Baskı
İlk Basım: 1999
320 Sayfa

AFD:
  Hulki Bey ve Arkadaşları ilk okuduğum Yiğit Okur kitabı oldu. Yiğit Okur ismini çok duymuş ve not almıştım. Bir sahafta da uygun fiyatla denk gelince hemen kütüphanemize eklemiştim.

turkcebilgi.com
  Kitabımız; 1945 yılında Galatasaray Lisesi'nde okuyan 4 kafadarın 1975 yılına kadar olan yaşamlarını anlatıyor. Galatasaray Lisesi'nde yatılı okuyan Hulki, Salih, Kamil ve Cem'in sıkı dostlukları, küçük haylazlıkları, kocaman yürekleri. Lise biter ve hayat asıl o zaman başlar.  Her zaman beraber olacaklarını düşündükleri dostların ayrılma vakti gelir. Kimi sık sık görüşse de kimi bir daha birbirinin yüzünü göremez. Ekmek parası, hayat mücadelesi hepsini farklı yerlere sürükler... Hulki Bey ve Arkadaşları bu dört arkadaşın romanıdır.

  Kitabı çok beğendim, anlatımı oldukça samimi ve akıcıydı. Bunda Yiğit Okur'un Galatasaray Lisesi mezunu olmasının ne kadar etkisi var bilemiyorum. Bu kitaptan sonra diğer Yiğit Okur kitaplarını da okumak istediğime karar verdim.

  Tek eleştirim; kitabın arka kapağına. Arka kapak yazısında "6-7 Eylül Olayları"ndan bahsedilince bu olaylara kitapta daha fazla yer verileceğini düşünmüştüm. Oysa sıradan bir sahne dekoru gibi kalmış olaylar. 

Altı Çizilesi:
  Bu adliye işlerinde adap erkân vardır. Orda her şey söylenir de, sadece gerçek söylenmez.

Kitabın Tanıtımından:
  Hulki Bey ve Arkadaşları'nın öyküsü 1955 yılı Eylülü'nün beşinci günü, akşam saatlerinde başlıyor. Geriye dönüşler ve ileriye gidişlerle sürdürülen anlatım, önce on yıl geriye dönüp 1945 yılının karlı bir Ocak gecesinde yoğunlaşıyor; sonra on yıl ileri gelip 1955 yılı Eylülünün altıncı gecesine, Cumhuriyet tarihinde 6-7 Eylül Olayları diye bilinen, hala izleri silinmemiş o toplumsal, siyasal büyük yanılgıya tanıklık ediyor; yirmi yıl sonra 1975 yılının yağmurlu bir Nisan akşamı sona eriyor. Böylece, 'Hulki Bey ve Arkadaşları', roman kahramanlarının otuz yıllık yaşam serüvenini, görsel denecek bir anlatımla yansıtıyor. Arkadaşlık denilen bir tür varolma tarzının özündeki soyut sevgiyi öyküleştirip tanımlıyor. Bir yandan da, olası, basit isteklerin karşı konulmayan bir yazgıyla nasıl yitip gittiğini dile getiriyor. Erotik dokunuşlarla sürüp giden öykü, beklenmedik sürekli olaylar zincirinide, güldüren, gülümseten yapısına karşın, tabanında gizemli bir hüzün estiriyor. Bu ilk romanıyla edebiyat dünyamıza giren Yiğit Okur, bir dönem İstanbul'unun artık anılarda kalmış mozaiğini, rengini, sesini, kokusunu ustaca yansıtıyor; unutulmaya üz tutmuş bir tadı yüzeye çıkarıyor.

19 Aralık 2014 tarihinde "Hulki Bey ve Arkadaşları"nı en uygun fiyatla satan kitap satış siteleri:
Babil 16,90 TL 
İdefix 16,90 TL
KitapYurdu 18,16 TL
KitapElinizde 18,20 TL
KitapAmbarı 18,20 TL
PTTKitap 18,60 TL 

malumafatrus.blogspot.com
Yiğit Okur Hakkında: 
  Orta ve lise öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamladı. 50'li yıllarda, Varlık, Yenilik, Mavi dergilerinde şiirleri yayınlandı; aynı dönemde, Ugo Betti, Jean Cocteau, Herman Wook, André Maurois'dan roman, oyun çevirileri yaptı; Sabah, Vatan gazetelerinde tiyatro eleştirileri yayınlandı. Cep Tiyatrosu'nun kurucularından olan Okur, bir süre sahneye çıktı. Hukuk öğrenimini sürdürmek için 1958'de Cenevre'ye giden Okur'un, birincilikle bitirdiği fakültede tamamladığı doktora tezi, Cenevre Üniversitesi Hukuk Ödülü'ne layık görüldü. 1965'te yurda dönen Okur, aile geleneğini sürdürerek avukatlığa başladı. Bu süreçte çeşitli gazete ve dergilerde, söyleşi ve mesleki makalelerle yetindi. Yaklaşık kırk yıl süren sessizlikten sonra, Yiğit Okur, Hulki Bey ve Arkadaşları adlı romanıyla yeniden yazın dünyasına döndü.

Yiğit Okur Kitapları: 
Hulki Bey ve Arkadaşları
Güvercinler
O Zaman Kim Söyleyecek Şarkıları
Topal Viktor'un anıları
Piyano
Deniz Taşları
Büyücü
Tutuklanacaklar Listesi
Piç Osman'ın Pabuçları
Sıfırlamak
Yazamadığım Romanın Öyküsü
Tır Kamyonları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...