6 Ocak 2015 Salı

Çakal - Frederick Forsyth

ÇAKAL
Orijinal Adı: The Day of Jackal
FREDERICK FORSYTH
Çevirmen: Sermet PUZA
E Yayınları
Eylül 1974, 7. Baskı
(Orijinal İlk Basım 1971)
414 Sayfa

AFD:
  Frederick Forsyth'ı ve Çakal'ı, favori yazarlarımdan biri olan Glenn Meade'in hayranı olduğum kitabı Kar Kurdu sayesinde öğrenmiştim. Kar Kurdu'nun arka kapağında yazan "Glenn Meade'de bu yeni romanıyla Çakal'ın yazarı Forsyth'ın doğal mirasçısı olduğunu kanıtlıyor." cümlesinden sonra Frederick Forsyth kitapları okunacaklar listeme eklendi.

 Çakal'da olaylar 1960'lı yıllarda geçiyor. Fransa başkanı De Gaulle'yi öldürmeyi düşünen muhalifler, işi, usta bir suikastçı olan "Çakal" kod adlı bir İngiliz'e veriyor. Çakal bu operasyon için çok gizli bir şekilde tek başına hazırlanıyor. Peki muhalifler amacına ulaşacak mıdır? Yoksa Çakal Fransız polisinin amansız takibi sonrasında yakalanacak mıdır?...

  "Çakal", Frederick Forsyth'ın okuduğum ilk kitabıydı. Fakat adını duymama vesile olan "Kar Kurdu"nun ben de bıraktığı etkiyi bırakamadı, hatta yaklaşamadı bile. Evet güzel bir polisiyeydi fakat "elimden düşüremedim" cümlesini bana kullandırtmayan bu kitapta bir şeyler eksik diye düşünüyorum.

Dipnot: Çakal'dan uyarlanan 1973 yılı yapımı bir film de bulunmaktadır. The Day Of The Jackal


Kitabın Tanıtımından:
  De Gaulle'ü öldürmeye hazır mısınız?" Boğuk bir sesle konuşmuştu. Ama sorusu yankılanıp odanın içini doldurmuş gibiydi. İngiliz, bakışlarını yeniden ona yöneltti, gözleri yine her türlü anlamdan yoksundu. "Evet" dedi. "Ama bu iş size çok pahalıya mal olacak"

 Hangi adla hangi ülkeden ve ne zaman geleceği bilinmeyen bir kiralık katille gizli servisler arasındaki kovalamaca bu pazarlıkla başladı.

Frederick Forsyth Hakkında:
orwell.ru
   1938 Ağustos ayında İngiltere'nin Ashford kasabasında dünyaya gelmiştir. Tonbridge okulundaki öğreniminden sonra iki yıl boyunca kraliyet hava kuvvetlerinde pilotluk eğitimi görüp pilot olmuştur. Önce bir taşra gazetesinde yardımcı muhabir olarak işe başlamış,oradan Londra'daki Reuters Haber Ajansı'na geçmiştir. Paris ve Berlin'de muhabir olarak çalışırken, daha sonra Çakal ve Odessa adlı romanlarında kullanacağı bilgi birikimini elde etti.
   İspanya, İrlanda ve İngiltere'nin kırsal kesimi ve Surrey'de bir süre kaldıktan sonra Londra'nın merkezine yerleşti. Eşi Carole ve iki oğluyla sakin bir yaşam sürmektedir.

Frederick Forsyth Eserleri: 
The Biafra Story 1969
The Day of the Jackal 1971 (Çakal)
The Odessa File 1972 (Gizli Örgüt Odessa)
The Dogs of War 1974 (İt Dalaşı)
The Shepherd 1975 (Çoban)
The Devil's Alternative 1979 (Şeytan Seçeneği)
Emeka 1982
No Comebacks 1982 (Muhteşem Hata)
The Fourth Protocol 1984 (Dördüncü Protokol)
The Negotiator 1989 (Arabulucu)
The Deceiver 1991 (Hilekar)
Great Flying Stories 1991
The Fist of God 1994 (Tanrının Yumruğu)
Icon 1996 (İkon)
The Phantom of Manhattan 1999 (Manhattan'daki Hayalet)
The Veteran 2001 (Fısıldayan Rüzgar)
Avenger 2003 (İntikam Gönüllüsü)
The Afghan 2006 (Afgan)
The Cobra 2010 (Kobra)
The Kill List 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...