10 Ağustos 2015 Pazartesi

Gün Ortasında Arzu - Behçet Çelik

GÜN ORTASINDA ARZU
Can Yayınları
Mart 2011, 2. Baskı
Orijinal İlk Basım: 2007
 138 Sayfa

AFD:
  "Gün Ortasında Arzu" Behçet Çelik'in 2008 Sait Faik Abasıyanık Hikaye Armağanı"na layık görülen kitabı. Benim de okuduğum ilk Behçet Çelik kitabı.

   Kitabın ilk hikayesi, kitaba adını veren "Gün Ortasında Arzu" oluyor. Bir geri dönüşün hikayesi bu, yıllar önce terk ettiği eve, baba ocağına dönüş. Geride bırakılan ise sadece gelinen yer değil, bir aşk, bir sevgili de geride bırakılanlar arasında. Bu sevgilinin kim olduğunu, aşkın neden yarım kaldığını çözmeye çalışırken hikaye bu sorularla bitiyor. Yeni hikaye "İyi Olacak, İyi" başlayınca karakterin tanıdık olduğunu görüyor ve "Demek ki sorularıma burada cevap alacağım." diyorum. Fakat hikaye bittiğinde bana kalan, sorularıma eklenen yeni sorular oluyor.

   Kitabın her hikayesi aynı kahramanın başından geçenler, ben de her hikayede sorularıma cevap arıyorum, cevaplardan çok sorular bulsam da karşımda. Kahramanımız tüm hikayelerde geçmişiyle hesaplaşıyor; geçmiş aşkları, geçmiş arkadaşlıklarıyla. Aşkları gibi, dostluklarının da neden ve nasıl yarım kaldığı belli değil. Geçmişinde bulunan insanların ortak yanı; kahramanımızın genel olarak suskun tavrı. Bize her ne kadar onlara sustuğu kadar susmayıp, anlatsa da bize de içini tam olarak dökmüyor.

    Kahramanımız bana; Aylak Adam'ı, Hikmet Benol'u anımsatıyor. Ben de bu tarz karakterleri çok sevdiğimden "Gün Ortasında Arzu" da sevdiğim kitaplar arasında yerini alıyor.

-"Gün Ortasında Arzu"yu buradan satın alabilirsiniz.-


Altı Çizilesi:
  Koskocaman kahkahalar atıp geçer dalgayı. "Bitmişsin sen," der.
  "Ben daha başlamadım," diyemez, susarım.

  "Yaşadıklarınla heyben dolmayıp boşaldı durdu -delikmiş, ya da delmişsin bilendikçe."
Kitabın Tanıtımından:
   Behçet Çelik’in 2008 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanan kitabı Gün Ortasında Arzu’da on sekiz öykü yer alıyor. Günümüz insanının içdünyasına, başkalarıyla girdiği ilişkilerdeki anlık gerginliklere, yaşadığımız çevreden yükselen sese, kokuya uzanıyor her biri. Çelik’in öyküleri yetkinlikle aktarılmış ayrıntılardan alıyor gücünü. Okuru yaratıcı bir okuma deneyimine sürüklüyor; öykünün, yazının ortağı kılıyor. Gün Ortasında Arzu, son dönem edebiyatımızın en parlak kitapları arasında.
“Gün Ortasında Arzu, Behçet Çelik’in öykücülüğündeki en önemli basamağı gösteriyor. Bu düzeyin son kitabında ortaya çıkması yazarın sürekli gelişme çizgisinin yukarı doğru ivmelendiğinin işaretidir.”
Semih Gümüş, Radikal Kitap, 8 Şubat 2007

  “Öykülerde asıl anlatılan zaman bugün değil, geçmiş; asıl anlatılan kişi kahraman değil, öteki; anlatılan mekân ise bulunan yer değil, özlem duyulan yer. Yazar da aynı öykülerinde anlattığı, suskunluklarıyla suçlanan erkek kahramanları gibi, bize şimdi, burada, nasıl gibi basit şeyler anlatmıyor, asıl anlatmayı seçtiği, anlatmadıkları. Ve bunda çok başarılı.”
Asuman Kafaoğlu-Büke, Taraf, 13 Mayıs 2008


Behçet Çelik Hakkında:
behcetcelik.com
   Behçet Çelik 1968'de Adana'da doğdu. Adana Anadolu Lisesinden 1986'da, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1990'da mezun oldu. İlk yazısı 1986'da Yeni Adana Gazetesi'nde, ilk öyküsü 1987'de Varlık'ta yayınlandı. Çeşitli dergilerde öykü, yazı ve çevirileri yayınlanan Çelik, Yazılı Günler ve Virgül dergilerini yayınlayanlar arasında yer aldı. 1989'da Akademi Kitabevi Öykü Başarı Ödülünü kazandı; Gün Ortasında Arzu isimli öykü kitabı 2008'de Sait Faik Hikâye Armağanına, Diken Ucu adlı öykü kitabı da 2011'de Haldun Taner Öykü Ödülüne değer bulundu. Kaldığımız Yer, Erendiz Atasü'nün öykü kitabı Kızıl Kale ile birlikte 5. Türkan Saylan Sanat Ödülüne layık görüldü.


Behçet Çelik Eserleri:
Öykü:
İki Deli Derviş (1992) 
Yazyalnızı (1996)
Herkes Kadar (2002)
Düğün Birahanesi (2004)
Gün Ortasında Arzu (2007)
Diken Ucu (2010)
Kaldığımız Yer (2015)  

Roman:
Dünyanın Uğultusu (2009)
Soluk Bir An (2012)

İlk Gençlik Roman:
Sınıfın Yenisi (2011)

Derleme:
Adana'ya Kar Yağmış (2006)

Deneme:
Ateşe Atılmış Bir Çiçek/ Yazarlar, Kitaplar, Okuma Notları(2012)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...